EEG(Elektroensefalografi)
Beyinde bulunan sinir hücrelerinin uyanıklık ve uyku hallerinde ürettiği elektriksel faaliyetlerin kağıt üzerine yazdırılması işlemi EEG şeklinde bilinmektedir. Epilepsi başta olmak üzere çeşitli hastalıkların incelenmesinde kullanılmaktadır. Beyin dalgalarının değerlendirilmesi için faydalı olan bu yöntem sayesinde tüm bozuklukların yerleri saptanmaktadır. Böylece hastalıkların nasıl bir seyir içerisinde olacağına dair şekillendirmeler gerçekleştirilmektedir.
EEG(Elektroensefalografi) yapılması için hastalarda bulunan bazı şikayetler şu şekildedir:
- Nörolojik rahatsızlıklar,
- Psikiyatrik rahatsızlıkların yaşanması,
- Uyku bozukluğu şikayetleri,
- Koma veya beyin ölümünün gerçekleşmesi,
- Unutkanlık ve bilinç bozuklukları şeklindedir.
EEG(Elektroensefalografi) Neden Yapılır?
Yaşanan istemsiz kasılmaların Epilepsi veya diğer rahatsızlıklardan olup olmadığının yanıtını veren bir yöntemdir. Bu nedenle kullanılan ve ayırt etmeyi kolaylaştıran EEG(Elektroensefalografi) uygulamasının herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Yeni doğumdan itibaren her yaşta uygulanabilen bu yöntem ile beyinde elektrik dalgalarına yönelik kayıtlar elde edilmektedir. Uyku esnasında tüm evrelerin kayıt altına alınmasıyla uyku hastalıklarına yönelik tanı ve tedavi yöntemleri geliştirilmektedir.
- Beyin tümörlerinin tespitinde,
- Nöropsikiyatrik hastalıkların tanısında,
- Hafıza sorunları ya da demans hastalığında,
- Kafa ve beyin travmalarında,
- Ensefalit adı verilen beyin iltihaplanmasının tanısında bu yöntem tercih edilir.
EEG(Elektroensefalografi) Nasıl Yapılır?
Uyku halinde ve uyanık olarak bir süre kayıt işlemi yapılmaktadır. Öncelikle vücudun çeşitli noktalarına ve saç derisine elektrotlar bağlanmaktadır. Bu işlem esnasında hastanın ağrı hissetmesi söz konusu olmayacaktır. Ayrıca hastaya elektrik verilmeden gerçekleştirilen işlemde hareketsiz kalmak önemlidir. Çekime hazırlanırken saç derisinin temiz olduğundan emin olmalısınız. Günlük yaşamınızda kullandığınız ilaçlar var ise devam etmeniz uygun olacaktır. Ancak EEG yapacak olan uzman doktorun bu konuda bilgilendirilmesi gerekmektedir. Parazitsiz bir çekim yapılabilmesi için uzman doktorunuzun yapacağı yönlendirmelere uygun hareket etmeniz önemlidir.
EEG(Elektroensefalografi) İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
EEG(Elektroensefalografi) çekilirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Hastanın yaşı, cinsiyeti ve tedavi bilgilerine dikkat edilmelidir. Daha önce kullandığı ilaçların türü ve dozları bilinmelidir. Hastanın EEG çekimi esnasında psikolojik açıdan ne durumda olduğuna dikkat edilecektir. Komada olması, uykulu bir halinin gözlemlenmesi veya anksiyete durumlarıyla karşılaşılması halinde uygun bir plan çizilecektir. Aynı zamanda göz açıp kapamaya ve yutkunma gibi durumlara karşı bildirimlerin zamanında yapılması gerekmektedir.
Hastaların saç derisine bağlanacak olan elektrotlardan etkili sonuçları alabilmek için temizliğine dikkat etmesi gerekmektedir. Saçların yıkanmış bir şekilde hazırlanması uygun olacaktır. Ayrıca saç bakımı için kullanılan krem veya jöle gibi malzemelerin uygulanmaması gerekmektedir.
EEG çekimi için görevli olan sağlık personeli, bu işlem esnasında oluşabilecek risklere ve nöbet tehlikesine karşı bilgi sahibidir. Bu nedenle hastaların endişe duyacakları herhangi bir durum söz konusu olmayacaktır. Bu konuda merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını aktaracak olan uzman kadromuzla tanışabilir ve EEG hakkında detaylı bilgileri talep edebilirsiniz. Merak ettiğiniz konuların açığa çıkması için hizmet veren personellerimizi arayabilir veya merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.