EMG(Elektromiyografi)


Vücudumuzdaki kasların değerlendirilmesini sağlayan bir yöntem olarak EMG(Elektromiyografi) yapılır. Böylece kas hastalıklarına yönelik tanı konması sağlanmaktadır. Sinirlerde ve kas sisteminde meydana gelen hastalıkların teşhisi için hastaya elektrik verilmektedir. Ayrıca çok ince uçlu bir iğnenin kaslara batırılmasına dayanan bir uygulamadır. Hasta bu uygulama esnasında ağrı yaşayabilir, ancak kısa sürede normal hayatına dönüş yapacaktır. Kalp veya beyin pili olan hastalarda uygulanmayan EMG, bunun dışında her hastaya yapılabilir. Yaşadığınız problemleri dinleyecek olan uzmanlar tarafından gerek görüldüğünde uygulanan EMG sayesinde sorunlar ortaya konmaktadır. Vücut kasları ve sinirleri hakkında bilgi veren EMG ile güçsüzlük ve ağrı şikayetlerinin kaynağı araştırılmaktadır.

EMG(Elektromiyografi) Hangi Durumlarda Yapılır?


Periferik sinir sisteminde meydana gelen çeşitli hastalıklarda gerçekleştirilen bir uygulamadır. En sık rastlanan durumlar ise şu şekildedir:

  • Trafik kazası gibi faktörlerden kaynaklı sinir yaralanmalarında,
  • Karpal tünel sendromu gibi sinir tuzaklanmalarında,
  • Boyun ve bel fıtığı şikayelterinde,
  • Şeker ve böbrek hastalığının neden olacağı sinir fonksiyonlarının bozulması durumunda,
  • Myasteni veya Myopati gibi sinir ve kas hastalıklarının teşhisinde,
  • Kas erimesinin neden olduğu hastalıkların teşhisinde.

EMG(Elektromiyografi) Nasıl Yapılır?


EMG(Elektromiyografi) yapılabilmesi için iki yönteme başvurulur. Birinci yönteme göre verilen elektrik akımı daha az seviyededir. Parmaklara ve sinirlere uygulanan düşük şiddetli elektrik akımının bilgisayarlı ortamlarda kaydedilmesine olanak verilmektedir. Diğer bir bölümde ise kasların içerisine steril iğneler batırılmaktadır. Yaklaşık 30 dakika içerisinde tamamlanan EMG(Elektromiyografi) süresi, hastanın uyumuna göre ve uzmanların incelemek istedikleri bölgelere göre değişmektedir.

EMG(Elektromiyografi) İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?


EMG(Elektromiyografi) incelemesine gelirken hastanın bazı konularda dikkatli olması gerekmektedir. Tok karnına olmak, kolay çıkarılan giysileri tercih etmek, krem gibi kozmetik ürünlerini kullanmamış olmak, aksesuarları çıkarmış olmak, düzenli kullanılan ilaçları belirtmek ve kalp pili gibi bir tedavinin olması halinde hekimi bilgilendirmek gerekmektedir. Böylece çalışmayı olumsuz etkileyebilecek faktörlere karşı tedbirlerin alınması sağlanmaktadır. Kaslarda herhangi bir sorunun olup olmadığının yanıtı bu uygulamadan sonra alınmaktadır.

EMG(Elektromiyografi) Riskli Midir?


EMG(Elektromiyografi) konusunda eğitimli nöroloji veya klinik nörofizyoloji uzman hekimleri tarafından gerçekleştirilen uygulamanın riskli olup olmadığı merak edilmektedir. Cilt üzerinde herhangi bir değişikliğe yol açmayan bu uygulamanın risksiz olduğunu belirtebiliriz. Oldukça güvenli ortamlarda gerçekleştirilen uygulamada nadiren görülen enfeksiyon şikayetleri oluşmaktadır. Bunun dışında tehlikesi bulunmayan işlemin sonuçları birkaç gün sürmektedir.

EMG sayesinde sinir sisteminde meydana gelen hastalıkların ve hasarların görülmesine olanak verilmektedir. Yaşanan sıkıntıların sinirlerden mi, yoksa kastan mı kaynaklandığına yönelik soruların yanıt bulması için etkili bir yöntem olarak görülmektedir.

Profesyonel sağlık hizmetlerini sunan merkezlerde bu tür uygulamalara yer verilmektedir. En sık kullanılan EMG yöntemleri arasında Single-fiber EMG, Repetetif sinir ileti uygulamaları ve External sfinter EMG gibi incelemeler yer almaktadır. Daha detaylı bilgileri alabilmek için merkezimizi arayabilir ve EMG hakkında merak ettiğiniz soruları yöneltebilirsiniz.