Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Kas-iskelet sistemiyle birlikte sinir ve kalp-damar sistemlerinde meydana gelen sağlık sorunlarının rehabilitasyonu ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü ilgilenmektedir. Yaşanan sağlık problemlerinin sebeplerini, belirtilerini, tanısını ve tedavisini üstlenen bu uzmanlık dalında hastanın günlük yaşamında rahat hareket edebilmesi için hizmet verilmektedir. Kazalarda, travmalarda, doğumsal sorunlarda ve çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen fonksiyonel bozukluklarda kişiye göre değişen bir tedavi ve rehabilitasyon planı hazırlanmaktadır.
“Fizik tedavi ve Rehabilitasyon” un Fizik Tadavi kısmında; elektrik akımları, ses ve lazer dalgaları, mikrodalgalar, manyetik alan vb kullanılır Tarihi çok eskilere dayanır, faradik galvanik akımlar kullanılarak başlamış ve teknolojiyle birlikte bugün oldukça gelişmiştir.
Fizik tedavi uygulamaları, derin ısıtıcılar, yüzeyel ısıtıcılar ve elektroterapiyi içerir. Hepsi kendi başına olayı düzeltebildiği gibi, arkasından yapılacak rehabilitasyon işlemlerini kolaylaştırmak için de uygulanabilir.
Rehabilitasyon hizmetlerinde ise, hastalığın türüne göre geliştirilmiş çeşitli rehabilitasyon metotları kullanılarak, fizyolojik, psikolojik ve mesleki açıdan onarımların gerçekleştirilmesine olanak verilmektedir: Nörolojik rehabilitasyon, ortopedik rehabilitasyon, kardiyolojik- solunum rehabilitasyonu gibi. Burda yine bu programlar kişilere uygulanırkenken, kas güçlendirici, sinir uyarıcı, ödem azaltıcı cihazlardan da yararlanılır
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hangi Hastalıklara Bakar?
- Kas iskelet sistemi problemleri: Bel- boyun fıtıkları ve kireçlenmeleri, Eklem problemleri; kireçlenmeler (osteoartrit) , omuz diz tendon yırtıkları, menisküs yırtıkları, tenisçi dirseği vb
- Ortopedik problemler ve sporcu yaralanmaları (diz protez ameliyatı sonrası, omuz ameliyatları sonrası,)
- Nörolojik hastalıkların tedavisi ve rehabilitasyonu: geçirilmiş felç(SVO ), MS, Parkinson rehabilitasyonu, Serebral Palsi rehabilitasyonu gibi
- Kronik ve akut ağrılar için tedaviler
- Romatizma hastalıkların tedavi ve takibi :Romatoid Artrit, Ankilozan spondilit vb
- Yanık, kaza ve travma sonrası rehabilitasyon,
- Solunum ve Kardiyolojik Rehabilitasyon
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hangi Uygulamaları Yapar?
Her hasta için farklı bir fizik tedavi planı yapılmaktadır. Hastalığın bölgesine ve hastanın ek bulgularına göre ( tansiyon, diyabet varlığı, kalp pili olması ) fizik tedavi modaliteleri ve hastanın yapabileceği egzersiz programı planlanır.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyonda kullanılan modaliteler
Termoterapi: Derin ve yüzeyel ısıtıcılar olarak ayrılır. Derin ısıtıcılar tedavinin, özellikle bölgedeki doku iyileşmesini sağlayan kısmıdır. Ses dalgaları, kısa dalgalar ve lazer içeren cihazlarla uygulanır. Belli özellikleri değiştirilerek ısıtmak gerekmeyen durumlarda da tedavi için kullanılır. Yüzeyel ısıtıcılar, infraruj (kızılötesi ), Hotpack , Parafin şeklindedir.
Romatizmal durumlar ve akut travmalardan sonra soğuk uygulamalar da ColdPack şeklinde uygulanır.
Elektroterapi İşlemi: Elektrik akımları kullanılarak ağrı ve kas güçlendirme tedavileri uygulanır. Bunun için çeşitli akımları içeren(TENS, NMES, Vakum interferans vb) cihazlar kullanılır.
Manuel Terapiler: Hiçbir cihaz kullanılmadan gerçekleştirilen bu fizik tedavi yönteminde, ağrılı bölgeler üzerinde elle müdahele gerçekleştirilmektedir.
Egzersiz Uygulamaları: Kasların zayıfladığı durumlarda fiziksel aktivitelerin daha kuvvetli hale gelmesi amacıyla gerçekleştirilen uygulamalardır.hastalığa göre aktif , pasif ve yardımlı egzersizler planlanır.
Uzay Terapisi: Günümüzde gelişen teknoloji ile fizik tedavi rehabilitasyon alanında meydana gelen yeniliklerden birisi de uzay terapisidir. Uzay terapisi spina bifida, serebral palsi, hidrosefali vb. gibi pek çok tanıda çocuk hastalarda kullanılan tedavi metodudur.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Kimdir?
FTR uzmanı 6 yıl süren tıp eğitiminden sonra 4 -5 yıl fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında uzmanlık eğitimi alan hekimdir. Kas iskelet sistemiyle ilgili tüm hastalıkların tanısını koyar ve tedavisini planlar.
Fizyoterapist Kimdir?
Fizyoterapist fiziksel tıp ve rehabilitasyon alanında 4 yıllık üniversite eğitimi alır. Hastalıkların rehabilitasyon kısmında FTR uzmanının belirlediği programı uygular ve hastanın durumuna göre FTR hekimiyle birlikte tedaviyi yönlendirir.
Fizyoterapi Teknikeri Kimdir?
Fizyoterapi teknikeri, 2 yıllık yüksekokul eğitimi alır. Fizk tedavide kullanılan us, elektroterapi, infraruj gibi cihazların hasta üzerinde uygular. Planlanan fizik tedavi planı üzerinden fizyoterapistle birlikte çakışır.