Kardiyoloji Nedir?
Kalp ve damar hastalıkları ile ilgili tüm alanlarda hizmet veren bölüm Kardiyoloji ve bu alanda uzman olan doktorlar ise Kardiyolog olarak bilinmektedir. Hastaların kalp krizi geçirmelerinde, kalp ritim bozukluklarının yaşanmasında, kalp yetmezliği hastalığında veya yüksek tansiyon için bu uzmanlardan yardım alınmaktadır. Hastalıkların evresine ve aşamalarına göre öncelikle ilaçlı tedavi yapılan Kardiyoloji bölümünde yanıt alınmaması durumunda anjiyo gibi yöntemlere başvurulmaktadır.
Kardiyoloji Hastalıkları Nelerdir?
Vücuda yeterli miktarda kan pompalamakla görevli olan kalbin çalışmasında yaşanan sıkıntıları ve sorunları Kardiyoloji bölümü ile görüşmeniz gerekmektedir. Bu sayede tanı konmasını sağlayacak teknolojik yöntemlerden ve cihazlardan faydalanılmaktadır.
Kardiyoloji bölümünde en sık rastlanan rahatsızlıklar şu şekildedir:
- Koroner Arter Hastalıkları,
- Kalp yetmezliği,
- Kapak hastalıkları,
- Aort damar hastalığı,
- Ritim bozuklukları,
- Hipertansiyon,
- Hiperlipidemi,
- Periferik Damar sorunları şeklindedir.
Kardiyoloji Hastalarında Hangi Belirtiler Görülür?
Yukarıda söz ettiğimiz hastalıklara sahip olan kişilerde bazı önemli ve yaygın belirtiler bulunmaktadır. Kardiyoloji hastalarının yaşadıkları en sık belirtiler arasında;
- Kalpte çarpıntı meydana gelmesi,
- Ani ve istemsiz şekilde kilo kaybetmek,
- Göğüs bölümünde şiddetli ağrılar,
- Sol kolda uyuşma,
- Sırtta ağrı,
- Gece idrara çıkma,
- Solunumda güçlük,
- Kan kusma,
- Bayılma,
Kardiyoloji Hastalarına Hangi Testler Yapılır?
Kardiyoloji bölümünde tanı konması amacıyla yapılan bazı testler bulunmaktadır. En yaygın olarak yapılan EKG ile kalp kası ve sinirsel iletim sistemlerinin çalışmasına dair bilgiler elde edilmektedir. Hastalığın ciddiyeti hakkında bilgi veren ve koroner arter hastalarına sıklıkla uygulanan diğer bir test ise Efor testidir. Holter EKG ise 24 saat süreyle EKG kaydının alınması işlemidir. Kalp yapısını inceleyerek kalp yetmezliğini veya kalp kapaklarında meydana gelen rahatsızlıkları ise EKO ile görüntülemektedirler. Bunların dışında BTK krooner anjiyografi, Kardiyak Kateterizasyon, Miyokart Perfüzyon Sintigrafisi gibi yöntemlerle de tanı konması kolaylaştırılmaktadır.
Kardiyoloji Risk Grupları Kimleri Kapsar?
Kardiyoloji bölümünde yüksek risk grupları arasında yer alan bazı kesimler bulunmaktadır. Ailesinde erken yaşta kalp rahatsızlığı olanlar ya da şeker, tansiyon, obezite gibi hastalıkları bulunan kişiler bu grupta yer almaktadır. Böyle bir hikayeye sahip olmanız halinde 30 yaşından itibaren kalp ve damar hastalıkları için her yıl muayene olmanız önerilmektedir. Risk grubunda yer almayan kişiler ise 40 yaşından itibaren her yıl düzenli olarak kontrollere gitmelidir.