Psikoloji Bölümü Nedir?


Toplum içerisinde Psikoloji Bölümü tarafından tedavi altına alınan geniş bir kesimin olduğu görülmektedir. Duygusal ve davranışsal açıdan büyük problemlere yol açabilen bu tür hastalıklar için geç kalmamanız gerekmektedir. Stres altında olmak, ruhsal güçlükleri yaşamak, yas süreçlerinin içerisinde bulunmak da bu tür olayları tetiklemektedir. Psikoloji bölümünde uzman olan doktorlara, psikolog veya danışmanlara başvuru yaparak rahatsızlıklarınıza yönelik çözümleri elde edebilirsiniz. Böylelikle ruhsal açıdan yaşanan sıkıntıların daha büyük sorunlara yol açmadan önlenmesi ve tedavi edilmesi için gerekli süreçler başlatılacaktır. Durumunuzun değerlendirilmesi için ruh sağlığı ekibi tarafından koordineli bir şekilde tamamlanacak olan süreçlerden faydalanabilirsiniz. Böylelikle hastanın durumu ile ilgili değerlendirmelerin yapılmasına, uygulanacak tedavilerde kullanılacak ilaçların reçete edilmesine ve ne kadar süreceğine kadar pek çok sorunun yanıtı verilmiş olacaktır.

Psikolojik Hastalıkların Nedenleri Nelerdir?


Ruh sağlığının bozulmasına neden olan pek çok faktör bulunmaktadır. Biyolojik sebeplerden kaynaklı, çevresel faktörlerden oluşan ya da psikolojik etmenlerden kaynaklanan çeşitli nedenlere rastlamak mümkündür. Genetik faktörü, beyin hasarlarına neden olabilecek enfeksiyonlar, travmalar, madde kullanımı veya Covid-19 virüsü gibi faktörler psikolojik hastalıklara neden olan biyolojik etkenlerdir. Çevresel faktörlere bakıldığında ise ölüm ve ayrılık gibi kayıplar, aile koşullarının kötü olması, özgürlüğün kaybedilmesi ya da sosyal beklentilerin fazla olması gibi sebepler bulunmaktadır. Yaşanan travma veya kazalar, sosyal ilişkilerin kurulmasında yaşanan zorluklar ve ihmaller ise psikolojik faktörler arasında yer almaktadır.

Psikoloji Bölümünde Şikayetler Nelerdir?


Teşhis konmasını sağlayan ve kolaylık kazandıran bazı şikayetlerin incelendiği bu alanda psikolojik belirtilere önem verilmektedir. Zihinsel açıdan bakıldığında sürekli tekrar eden düşüncelerin zarar verdiği ve rahatsız ettiği görülmektedir. Davranışların daha agresif ve dikkatsiz bir hal alması da bunun belirtileri arasında yer almaktadır. Gerçekle hayal edilen şeylerin ayırt edilmesinde güçlük yaşayan kişilerin şikayetleri arasında yorgunluk ve hissizlik gibi olgular da bulunmaktadır. Fiziksel açıdan değerlendirildiğinde konsantre olmakta güçlük yaşayan bu kişilerin Psikoloji bölümü tarafından tedavi altına alınabileceğini vurgulamaktayız.

Psikoloji Bölümünde En Sık Hastalıklar Nedir?


Yüzlerce psikolojik hastalıklar arasından en yaygın görülen türleri sizlerle paylaşacağız. Uzmanlar tarafından yapılan incelemeler, muayeneler ve tetkikler neticesinde konan tanılar arasında en sık görülen psikolojik rahatsızlık türleri şu şekildedir:

  • Yeme bozuklukları ve bağımlılıklar,
  • Cinsel sorunlara yol açan psikolojik bozukluklar,
  • Panik Atak, Stres bozukluğu ve anksiyete,
  • Otizm gibi gelişim bozuklukları ve bipolar
  • Depresyon

Bu rahatsızlıklarla ilgili tanı konması için röntgen ve tahlil gibi verilere başvurulmaktadır. Ancak genellikle doktorlar tarafından dinlenen hastaların hikayelerine ve hastalık belirtilerine göre teşhis konmaktadır. Yaşanan iç çatışmalardan ve çocukluk dönemine dayanan travmalardan kaynaklı pek çok rahatsızlığın yaşandığına dikkat çekebiliriz. İlk görüşmede hastanın sözlü ifadesinden yola çıkarak tanı koyabilecek deneyime ve eğitime sahip olan Psikiyatri uzmanlarına başvuru yapabilirsiniz. Bilgisayarlı ortamlarda gerçekleştirilecek bazı işlemler neticesinde daha rahat ve kesin tanı konmasına olanak verilmektedir.

Psikoloji Alanında Hizmet Veren Psikologlarımız


doktor süreyya öztürk

Süreyya ÖZTÜRK