Vertigo Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Vertigo Nedir?

Vertigo olarak bilinen ve kişinin yaşam kalitesini düşüren rahatsızlık, denge kaybı, gördüklerinizin döndüğünü hissettiren sağlık sorunudur. Vertigo tanısı konmadan önce kişi, baş dönmesi, mide bulantısı her şeyin döndüğü hissiyle oturduğu yerden kalkamama gibi ciddi boyutlara ulaşan tıbbi bir sorundur. Vertigo nedir sorusunun en kolay yanıtı, baş dönmesi yani görülebilen her şeyin döndüğü hissidir.

Vertigo hastalığı iç kulak iltihabına bağlı bir sorun olarak tanınsa dahi çok farklı nedenlere bağlı olarak da gelişebilmektedir. Bu nedenle tanı ve tedavide erken davranarak vakit kaybetmemek büyük önem taşımaktadır.

Bilgi ve destek adresi olarak apexcerrahi.com.tr günün her saati ziyaret edilebilmektedir. Vertigo, hastalığı kişinin hayat kalitesini düşürmekle kalmayan iş hayatını ve eğitim sürecini yönetilemez hale getirmektedir. Bu nedenle tanı ve tedavide erken davranış çok önemlidir.

 

Vertigo Ne Demektir?

Vertigo, baş dönmesi, mide bulantısı gibi hisler yaşatsa dahi her baş dönmesi vertigo olarak tanımlanamaz. Vertigo tanısı konabilmesi için ciddi tetkikler yapılması gerekmektedir. Vertigoya neden olan şey iç kulak sistemi, merkezi sinir sisteminde farklı bir nedene bağlı olabilir. Bu nedenlere bağlı olarak gelişebilen ve pozisyonel vertigo olarak tanımlanan sorun baş hareketleri ve yatakta dönmeye bağlı gelişebilir.

Vertigo belirtileri arasında en ön sırayı, Benign Paroksizmal yani pozisyonel vertigo türü almaktadır. Vertigo da baş dönmesine duyu kaybı da eşlik edebilmektedir. Yaşam kalitesini düşüren, kişiyi evinden çıkamaz hale getiren vertigo vakit kaybetmeden doktora gidilerek tanı ve tedavi alınmalıdır.

Uzun süreli bir tedavi gerektiren vertigo hastalığı labirentit –vestibüler nörit olarak tanımlanan iç kulak iltihabına bağlı olarak gelişebilmektedir. Yine bir tür kulak rahatsızlığı olan akustik Nörinom iç kula tümörü de vertigo nedeni olabilmektedir.

 

Vertigo Belirtileri

İç kulak iltihabına bağlı bir rahatsızlık olan vertigo, hızlı ve ciddi belirtiler göstermektedir. Kişi baş dönmesi hissiyle etrafındaki her şeyin döndüğünü düşünmektedir. Ayrıca mide bulantısı ve çift görme gibi nedenler de eşlik edebilmektedir. Vertigo belirtileri;

  • Denge kaybı,
  • Baş ağrısı ve dönmesi
  • Göz hareketlerinin hızlanması ve çift görme,
  • Bilinç kaybı,
  • Konuşmada güçlük çekme,
  • Kollar ve bacaklarda güç kaybı olarak görülebilmektedir.

Bu belirtilerden hepsi ya da bazıları hissedildiğinde vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Vertigo hastalığının şiddeti merkezi sinir sisteminde yatan soruna göre değişebilmektedir. Vertigo belirtilerine göre konulan tanı tedavi sürecinin kısalmasını ve hastanın yaşam kalitesinin yükselmesini sağlayabilmektedir.

 

Vertigo Tanısı Nasıl Konulabilir?

Vertigo tanısı konabilmesi için öncelikle hastanın his öyküsü alınmalıdır. Hastanın hissettiklerini doğru anlatabilmesi yani doktoruyla sağlıklı iletişim kurabilmesi tedavide kolay yol alınmasını sağlayacaktır. Vertigo hastasının hissettiklerine göre öncelikle iç kulak testleri yapılmalıdır. Eğer vertigo nedeni beyine gitmesi gereken kan akışının yetersizliği olarak düşünülürse hemen doppler Ultrason çekilmelidir.

Ardından Manyetik rezonans anjiyografi yani MR veya BT anjiyografi yöntemleri uygulanması gerekmektedir. Vertigo tedavisi yapılan tetkikler sonucuna göre şekillenmektedir. Vertigo tanısının erken alınması hasta ve doktora hastalığın tedavisinde büyük aşama kaydettirmektedir. İç kulak iltihabına bağlı olarak vertigo gelişebileceği gibi meniere hastalığı da olabilmektedir.

Burada yaşanan his vertigo gibidir. Ayrıca duyu kaybı ve kulak çınlaması görülebilir, Meniere hastalığı atakları da sıklıkla görülebilmektedir. Başın yön değiştirerek sallanması sonucunda, yaşlılarda kan akışının düşüklüğüne ve yatakta dönmeye bağlı vertigo bulguları görülebilmektedir. Vertigo nedenleri;

  • Kafa travması, diyabet, kan basıncı düşüklüğü,
  • Anksiyete, panik bozuklukları,
  • Pozisyonel vertigo, yatakta dönme, baş hareketlerine bağlık olabilmektedir.
  • İç kulağın iltihabı ya da oluşabilecek tümör, (Akustik Nörinom)
  • Beyin damarlarında oluşabilecek tıkanıklıklar da vertigo nedeni olabilmektedir.
  • Multipl skleroz yani MS hastalığı da vertigo nedeni olabilmektedir.

Vertigo tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle doğru tanı konulması gerekmektedir. Ayrıca bir vertigo türü de BPPV olarak tanımlanan rahatsızlıktır. Ciddi bulgulara da neden olan hastalık iyi huylu olup tedavi gerektirmeyebilir. Apexcerrahi.com.tr en yakın tanı ve tedavi adresidir.

 

Vertigo Tedavisi

Vertigo tedavisinde alınan tanıya göre orta kulak iltihabında antibiyotikler kullanılmaktadır. İç kulakta bulunan iyileşmesi uzun süren enfeksiyonlara karşı, tuzsuz diyet uygulaması ya da cerrahi yöntem gerekebilmektedir. Pozisyonel vertigo olarak bilinen BPPV hastalığının kendiliğinden geçmesi beklenmektedir.

BPPV hastalarına hekim pozisyon önerileri vererek tedavi sürecini kısaltabilmektedir. Vertigo hastalığı nedenleri arasında yüksek yerlerde çalışmak, tehlike taşıyan cihazlar kullanmak ta bulunmaktadır. Tedavi yöntemlerine fizik tedavi de ilave edilebilmektedir. Hekim tavsiyeleri arasında hastanın tütün alkol ve kafein kullanmaması da bulunmaktadır.

Tetikleyici unsurlar olarak bu alışkanlıklardan uzak durulması tedavide büyük yol alınmasına yardım etmektedir. Vertigo tedavisi hayat kalitesini yükselteceği gibi kişinin iş ve sosyal yaşantısına da büyük değer katacaktır. Bu nedenle vertigo bulguları hissedildiğinde hemen doktora gidilerek tanı ve tedavide geç kalınmamalıdır.

Doktor tanı koyabilmek için yapılması gereken tıbbi tetkikler ivedilikle yapılmalıdır. Ardından doktor altta yatan nedene bağlı olarak Vertigo tedavi yöntemi uygulayacaktır. Bazı vertigo türlerinde hiç bir tedavi uygulanmadan geçmesi beklenmelidir. Bazı türlerde ise cerrahi yöntem ve fizik tedavi yöntemleri de gerekebilmektedir.

 

Bu gönderiyi paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir